Ook in ons vakgebied zijn er de nodige wijzigingen per 1 januari 2018.

Financieel Nieuws

De kerstversiering ligt in de kast en 2018 is alweer volop in beweging. Ook in ons vakgebied zijn er de nodige wijzigingen per 1 januari 2018.

Zo mag je nu alleen nog maar de marktwaarde van de woning financieren. Sommige geldverstrekkers hanteren zelfs de koopsom indien deze lager ligt. De 2% overdrachtsbelasting berekend over de koopsom van de gekochte bestaande woning, financieringskosten, taxatie en aankoop kosten alsmede de kosten voor de notariële aktes en in sommige gevallen de kosten voor verkrijging Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moeten nu uit eigen middelen voldaan worden. Deze eigen middelen moeten beschikbaar zijn aan spaargeld of afkomstig uit een lening (mits dit past binnen de normen voor maximale leningen passend bij het inkomen) of een schenking. Voorbeeld; koop je een bestaande woning van € 220.000,- die je zo hoog mogelijk wilt financieren met NHG, dan zijn de bijkomende kosten ca € 10.250,-. Dat geld moet dus beschikbaar zijn.

Tegenwoordig is het niet meer verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je een woning financiert met een NHG hypotheek. Dus mocht je om een of andere reden niet eerder een huis gekocht hebben, bijvoorbeeld omdat je er bezwaar tegen hebt, een verzekering niet kon afsluiten vanwege een slechte gezondheid o.i.d., dan is dit je kans!

Restschuld is nog altijd mee te financieren, echter is de toets of je dit bedrag mag lenen t.o.v. je inkomen strenger geworden en is de rente voor dit leningdeel niet langer fiscaal aftrekbaar. En zo zijn er nog wel meer wijzigingen, maar de hiervoor beschreven zijn in ons vakgebied impactvol.

Krijg je in 2018 de kans de hypotheekrente opnieuw vast te zetten omdat de looptijd van de rentevast periode verstrijkt? Laat je informeren. Waarom?

Veel mensen zetten een kruisje in een vakje om de rente opnieuw vast te zetten voor een x aantal jaren. Zeker nu de rente nog altijd zo laag is, lijkt het ultiem de rente te accepteren zonder verder onderzoek. Niets is minder waar. Dit is ‘het’ moment om je juist te verdiepen in de (on)mogelijkheden. Kan je oversluiten, heeft het zin om over te sluiten. Reageer je niet, dan verleng je de rente voor een zelfde rente vast periode als die je had, maar is korter of langer niet veel beter? Schaalt de geldverstrekker je nog steeds in de juiste risico klasse, of is de waarde van je woning gestegen. En heeft die stijging mogelijk een positieve invloed op een indeling in een lagere (lees=goedkopere) renterisico klasse.

Onderzoek het zelf of raadpleeg een onafhankelijk specialist.  Voor lezers van de Hank bieden wij de mogelijkheid met ons in gesprek te treden over zijn/haar hypotheek.  Voor € 195,- bespreken wij vrijblijvend met jou of het zinvol is de huidige hypotheek zo te laten, aan te passen, of dat het mogelijk is een risicoklasse verlaging te realiseren. Vragen die aan bod komen zijn: Hoe lang kan de rente vastgezet worden of welke periode sluit het beste op de persoonlijke situatie aan. Of heeft het zin de hypotheek volledig over te sluiten. Dat het oversluiten diverse kosten met zich meebrengt is bekend, maar vooraf is bekeken of je die kosten terugverdient door over te stappen. Ook kan dit een goed moment zijn om de hypotheekvorm aan te passen etc etc. Wij verdiepen ons in de persoonlijk situatie en geven zeer gedetailleerd aan wat er al dan niet mogelijk is te wijzigen en wat verstandig is om te doen. Besluit je met onze hulp de hypotheek aan te passen of over te sluiten, dan hanteren wij daarvoor vaste tarieven. Je betaalt daarnaast niet nog eens extra die € 195,-, die is alleen verschuldigd indien je verder geen diensten bij ons afneemt.

Regelmatig publiceren wij op onze website en op Facebook actuele zaken rondom huizen, hypotheken en kredieten etc. Like onze pagina op Facebook en blijf op de hoogte.

Voor meer informatie en actualiteiten kunt u ook contact opnemen met Christiene Hake – van Schuppen van CVS Hypotheken. Sportweg 20, 3921 DP  ELST – Kerkewijk 8 te Veenendaal. Tel.: 0318 – 51 55 55. Of via  e-mail op cvs@cvshypotheken.nl.  Kijk ook op www.cvshypotheken.nl voor meer informatie op ons vakgebied.

Vorige post
Er wordt ook steeds meer bekend over de nieuwe regels vanaf 1 januari.
Volgende post
Aflossingsvrij is minder aflossingsvrij als velen denken.

Hypotheekadvies en regelen vanaf € 1.290,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp