Er wordt ook steeds meer bekend over de nieuwe regels vanaf 1 januari.

Financieel Nieuws

2018 begint met rasse schreden dichterbij te komen. Er wordt ook steeds meer bekend over de nieuwe regels vanaf 1 januari. Zo stijgt de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Kan je in 2017 een hypotheek met NHG krijgen indien de totale kosten niet hoger zijn dan € 247.450,- en deze grens ligt ca. € 12.000,- hoger indien je investeert in energiebesparende maatregelen.

In 2018 stijgt de maximale lening naar € 265.000,- en indien je investeert in energiebesparende maatregelen ligt de grens op maximaal € 280.900,-

Daarbij wil men de verplichting voor een overlijdensrisicoverzekering laten vervallen.  Hoewel het in een aantal situaties beter is wel een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is dat in andere situaties weer minder noodzakelijk of zelfs onwenselijk. Met het vervallen van deze eis, komen veel meer mensen in aanmerking voor een hypotheek. Ook personen die in het verleden ziek zijn geweest, waardoor ze niet meer voor een dergelijke verzekering in aanmerking komen. Juist voor die mensen biedt dit perspectief.

Ook wordt het makkelijker om een lopende hypotheek zonder NHG over te sluiten naar een hypotheek met NHG! Dus heb je een hypotheek zonder NHG onder de € 265.000,- informeer dan in januari eens naar de mogelijkheden.

Wat al langer bekend is, is dat je in 2017 101% van de waarde van de woning kan financieren. Deze grens gaat omlaag in 2018 naar 100% van de waarde van de woning. Alleen voor de investering in energiebesparende maatregelen is een hogere financiering mogelijk. Kosten voor de verkrijging van de hypotheek en de notaris alsmede de 2% (soms 6%) overdrachtsbelasting moeten uit eigen zak betaald worden. Vandaar dat wij van CVS Hypotheken zeer concurrerende bemiddelings- en adviestarieven hanteren.

In het regeerakkoord staat dat deze grens niet nog verder verlaagd zal worden.

Het percentage waartegen de hypotheekrente kan worden afgetrokken wordt in stappen van 3% punt per jaar verlaagd tot het basistarief. Er ligt een wetsvoorstel dat er nog twee belastingtarieven komen een basistarief van 36,93% en een toptarief van 49,5%

Ter compensatie zal het eigenwoning forfait verlaagd worden met 0,15%. Deze is nu voor de meeste huizen 0,75% van de WOZ-waarde.

Economen van diverse grootbanken tonen aan dat de gemiddelde huizenbezitter nauwelijks hinder zal ondervinden van deze nieuwe maatregelen. De maatregelen heffen elkaar op. Verdien je meer dan € 67.000,- waardoor je in de hoogste belastingschijf valt dan ondervind je er wel hinder van, dit treft nog geen 6% van de werkende bevolking.

Dan was er nog erg veel te doen over het recht op aftrek wegens geen of een geringe eigen woningschuld. Heel veel ophef voor een relatief laag bedrag.

Val je in de hoogste belastingschijf (inkomen meer dan € 67.000,- per jaar van 1 persoon) dan merk je de eerste jaren weinig tot niets van deze maatregel en ben je over 30 jaar ongeveer € 50,- per maand duurder uit dan nu. Ja het is vervelend dat je minder voordeel hebt iedere maand, maar het is wel een beetje een storm in een glas water zoals het zich nu laat aanzien.

 

Restschuldfinanciering

Verkocht je tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018 met een restschuld en financier je die restschuld? Dan is de rente gedurende maximaal 15 jaar fiscaal aftrekbaar. Dit vervalt per 1 januari 2018!

 

 

Regelmatig publiceren wij op onze website en op Facebook actuele zaken rondom huizen, hypotheken en kredieten etc. Like onze pagina op Facebook en blijf op de hoogte.

 

Voor meer informatie en actualiteiten kunt u ook contact opnemen met Christiene Hake – van Schuppen van CVS Hypotheken. Sportweg 20, 3921 DP  ELST – Kerkewijk 8 te Veenendaal. Tel.: 0318 – 51 55 55. Of via  e-mail op cvs@cvshypotheken.nl.  Kijk ook op www.cvshypotheken.nl voor meer informatie op ons vakgebied.

Volgende post
Ook in ons vakgebied zijn er de nodige wijzigingen per 1 januari 2018.

Hypotheekadvies en regelen vanaf €990,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp