Hypotheek kosten

Wil jij een woning kopen, maar heb je geen idee aan welke kosten je allemaal moet denken naast de aankoopprijs? Mevrouw de Hypotheekadviseur helpt jou op weg. Er komen vaak allerlei kostenposten bij, waarvan het handig is om hier op voorhand kennis van te hebben. jij wil natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan wanneer je erg enthousiast bent over het kopen van een woning. Daarom vertellen wij alles over de verschillende kosten van een hypotheek en of deze aftrekbaar zijn!

100% onafhankelijk

Met € 990,- de goedkoopste van Nederland!

Tijdens je eerste gratis gesprek wordt 80% al besproken

Inzicht in de financiële gevolgen van overlijden en arbeidsongeschiktheid bij loondienst

Snel schakelen; binnen 24 uur na het gesprek wordt de aanvraag in gang gezet

Alle kosten bij hypotheek op een rijtje:

Aankoopprijs: De overeengekomen aankoopprijs van de koopwoning.

Kosten koper: Bestaat uit de notariskosten voor de eigendomsakte en overdrachtsbelasting.

Hypotheekadvies en bemiddelingskosten: Voor advies over het vinden van de juiste hypotheek en het afsluiten ervan kun je een hypotheekadviseur in schakelen. Hier betaal je bij Mevrouw de Hypotheekadviseur een voordelig bedrag voor, wat je in veel gevallen een besparing kan opleveren van meer dan € 1.500 ten opzichte van andere adviseurs.

Kosten voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie): Koop je een woning onder de NHG-grens, dan kom je in aanmerking voor de NHG. Jij betaalt hiervoor 0,6% (tarief 2022) van het hypotheekbedrag. De NHG beschermd zowel jou als de bank wanneer je in de problemen komt met het betalen van de hypotheek.

Bankgarantie: Jij kan als koper de verplichting krijgen van het storten van een waarborgsom voor een bepaalde datum. Deze bedraagt 10% van de koopsom. Heb jij dat geld niet, dan kun je een bankgarantie aanvragen, waarmee dit voor jou in orde wordt gemaakt. Wij kunnen dit ook voor je regelen.

Taxatiekosten: Om de daadwerkelijke marktwaarde van een woning te kunnen vaststellen wil de geldverstrekker een gevalideerd taxatierapport ontvangen.

Hiervoor wordt een onafhankelijke, gecertificeerde taxateur ingeschakeld die de marktwaarde kan vaststellen.  Soms kan je ook uit de voeten met een desktop taxatie.

Aankoopmakelaar kosten: Heb jij een aankoopmakelaar ingeschakeld om de ideale woning te vinden? Dan betaal je hier ook een bepaald bedrag voor.

Bouwtechnische keuring: Om de huidige staat van woning te controleren kun je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Dit kan cruciaal zijn om eventuele mankementen of onzekerheid over een woning op voorhand in te schatten. Dit is niet alleen verstandig bij woningen ouder dan 30 jaar, ook bij een nieuwbouwwoning kunnen er bouwtechnische fouten ontdekt worden.

Notariskosten hypotheek: De notaris berekent kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte.

Verrekening eigenaarslasten. Koop je een bestaande woning dan moet de koper de eigenaarslasten vanaf de aankoopdatum tot en met 31 december terugbetalen aan de huidige eigenaren. Die hebben doordat zij op 1 januari eigenaar van de woning waren, de rekening ontvangen en betaalt voor het hele kalenderjaar. Hieronder valt bijvoorbeeld, onroerend zaakbelasting, rioolheffing en waterschapslasten.

Welke kosten meefinancieren in een hypotheek?

Sinds januari 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100% van de woningwaarde op te nemen in de hypotheek. Koop je een woning zonder inbreng van eigen vermogen, dan is dit dus niet meer mogelijk. Leg je wel eigen geld in om de woning te financieren, dan kunnen overige kosten, zoals taxatie- en notariskosten voor de hypotheek meegefinancierd worden.

Denk daarnaast ook aan kosten voor het verbouwen van de woning of het aanleggen van zonnepanelen. Bij een nieuwbouwwoning wordt vaker het aanleggen van extra stopcontacten of het opleveren van een badkamer meegefinancierd.

Welke kosten zijn aftrekbaar bij afsluiten hypotheek?

Er zijn diverse kosten fiscaal aftrekbaar bij het afsluiten van een hypotheek. Wanneer je de woning betrekt, kunnen deze kosten bij de eerstvolgende belastingaangifte afgetrokken worden van het belastbare inkomen. Dit zijn onder meer:

  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor NHG
  • Bouwtechnische keuring
  • Hypotheekadvies- & en bemiddelingskosten
  • Boete voor vroegtijdig aflossen hypotheek

Welke maandelijkse kosten heb jij bij een hypotheek?

Zodra jij een hypotheek hebt afgesloten, ga je maandelijks een bepaald bedrag betalen. Welk bedrag dat is, hangt af van de gekozen hypotheeksoort. Bij Mevrouw de Hypotheekadviseur werken we met drie soorten, namelijk: een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Bij de eerste twee betaal je maandelijks rente én aflossing, bij de aflossingsvrije hypotheek betaal je enkel rente en los je aan het einde van de looptijd af. Benieuwd hoe dat er voor jouw financiële situatie uitziet? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Wil je ook risico’s van inkomensdaling verzekeren in geval van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en/of overlijden, dan betaal je daar maandelijks een verzekeringspremie voor.

Hypotheek advieskosten

Voor het hypotheekadvies en het regelen van jouw hypotheek betaal jij ons € 990,- Hiervoor krijg je een ervaren vaste persoonlijke adviseur toegewezen, die samen met een back-officemedewerker jouw dossier zal beheren. Besluit je om alleen van ons advies gebruik te maken? Dan kost dit slechts € 390,-

Als je kiest voor een geldverstrekker waar wij via een serviceprovider mee werken, dan wordt er een toeslag van € 350,- berekend. Jouw hypotheek advieskosten kunnen dus verschillen. We vermelden dit altijd voordat je ons een opdracht geeft.

De betaling van de hypotheek advieskosten verloopt in twee termijnen. Je betaalt € 390,- voordat we jouw documenten doorsturen naar de geldverstrekker en je betaalt de 2e termijn van € 600,- ten tijde van het transport dat via de notaris verloopt.

Plan direct een afspraak in

Wil je graag alle hypotheekkosten op een rij doornemen met een hypotheekadviseur? Wij geven je alle informatie die je nodig hebt.

Neem contact op
Naam

Bereken eenvoudig wat je maximaal kunt lenen en wat de netto maandlasten worden.

Onze rekentool geeft enkel een indicatie. De daadwerkelijke berekening is afhankelijk van meerdere factoren. Ben je benieuwd naar een exacte berekening? Neem dan contact met ons op om een vrijblijvend gesprek in te plannen.

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp