Hypotheek aflossen

Bij een hypotheek afsluiten- of het wijzigen van een hypotheek komt veel kijken. Wanneer je een hypotheek afsluit krijg je te maken met diverse aflossingsmogelijkheden. Daarnaast kan ook het extra aflossen van een hypotheek interessant zijn voor je. Wij geven je graag advies over waar je allemaal rekening mee moet houden en wat de mogelijkheden zijn. Soms is het beter te sparen en niet extra af te lossen, bijvoorbeeld als je verhuisplannen hebt, dan kan het fiscaal verstandiger zijn niet extra af te lossen op de bestaande hypotheek / eigen woning schuld. Het spaargeld kan je dan inleggen in de aankoop.

100% onafhankelijk

Met € 1.290,- de goedkoopste van Nederland!

Tijdens je eerste gratis gesprek wordt 80% al besproken

Inzicht in de financiële gevolgen van overlijden en arbeidsongeschiktheid bij loondienst

Snel schakelen; binnen 24 uur na het gesprek wordt de aanvraag in gang gezet

Hoe werkt een hypotheek aflossen?

Een hypotheek aflossen betekent dat jij de afgesloten lening voor de koop van een woning gaat terugbetalen aan de geldverstrekker. In de meeste gevallen kiezen veel starters voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, waarbij ze maandelijks al een deel aflossen en een deel rente betalen.

Bij sommige hypotheekaanbieders is het mogelijk om jaarlijks een extra bedrag terug te betalen aan de geldverstrekker. Dit houdt het extra aflossen van een hypotheek in. Bij veel geldverstrekkers kan dit tot 10% boetevrij per jaar, los je meer af dan wat is toegestaan dan moet in sommige gevallen een boete betaald worden. Gelukkig kan je ook steeds vaker onbeperkt extra aflossen.

Is het mogelijk om (maandelijks) extra af te lossen?

Het is in sommige gevallen mogelijk om extra af te lossen. Dit hangt in eerste instantie af van de door jou gekozen geldverstrekker en hoeveel boetevrij aflossen mogelijk is. Dit staat allemaal in de voorwaarden van de geldverstrekker. Het extra aflossen van een hypotheek kan jaarlijks mogelijk zijn, maar ook maandelijks. Afhankelijk van de voorwaarden kunnen wij voor jou kijken of deze mogelijkheden er zijn.

Wanneer je boetevrij maandelijks extra mag aflossen kan het aantrekkelijker zijn om juist voor een bepaalde geldverstrekker te kiezen. Wij zoeken dit graag voor je uit.

Wat is het risico van in één keer een hypotheek aflossen?

Maandelijks of jaarlijks extra aflossen betekent dat je sneller jouw hypotheek afbetaald dan je daadwerkelijk verplicht bent. In de meeste gevallen kun je dan voor een bepaald bedrag nog boetevrij aflossen. Is die grens bereikt, dan is het risico hiervan dat je mogelijk een boete moet betalen. De voorwaarden hiervan verschillen per geldverstrekker, wij informeren je graag hierover. Ook moet je ervan bewust zijn, dat het ook fiscale gevolgen kan hebben. Je creëert namelijk extra overwaarde en dat kan soms ongunstig zijn.

Wat zijn de voordelen van extra aflossen van een hypotheek?

  • De hypotheekschuld wordt lager
  • Minder restschuld bij de verkoop van jouw woning
  • Lagere maandlasten
  • Aflossen met eigen vermogen betekent minder vermogensbelasting betalen

Wat zijn de nadelen?

  • Mogelijk een boeterente betalen
  • Eigen vermogen wordt minder
  • Minder rente betalen, dus minder rente aftrekken van het belastbaar inkomen
  • Mogelijk meer inkomstenbelasting betalen
  • Vergroten eigen woning reserve

Hoe werkt een tweede hypotheek?

Het is in sommige gevallen ook mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. De reden hiervoor kan zijn; het verbouwen van de huidige woning of om achterstallig onderhoud uit te voeren. Denk aan een dakkapel, uitbouw of het verduurzamen van de woning. Een tweede hypotheek sluit je af boven op jouw huidige hypotheek. Dit is in veel gevallen aantrekkelijker dan een financiering met eigen vermogen, omdat de rente fiscaal aftrekbaar is. Ook is het vaak mogelijk om de hypotheek te verhogen voor andere doelen bijvoorbeeld de aanschaf van een auto, tweede woning of aanvulling eigen cash vermogen.

Een tweede hypotheek afsluiten is niet voor iedereen mogelijk. De waarde van jouw woning en je inkomen is hier onder meer van invloed op. Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden voor jouw situatie.

Neem contact op voor persoonlijk advies

Wil je meer informatie over een hypotheek afsluiten of wens je persoonlijke begeleiding bij het extra aflossen van jouw hypotheek? Neem dan nu contact op met ons voor persoonlijk advies tegen een aantrekkelijk online tarief!

Neem contact op
Naam

Bereken eenvoudig wat je maximaal kunt lenen en wat de netto maandlasten worden.

Onze rekentool geeft enkel een indicatie. De daadwerkelijke berekening is afhankelijk van meerdere factoren. Ben je benieuwd naar een exacte berekening? Neem dan contact met ons op om een vrijblijvend gesprek in te plannen.

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp