Hypotheek met NHG

Een huis kopen is altijd spannend, of je het nu voor het eerst doet of al eerder hebt gedaan.  Er moet er op financieel gebied veel geregeld worden. Een hypotheek met NHG biedt jou en jouw geldverstrekker een aantal zekerheden die zeker voor starters aantrekkelijk zijn. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en kan de financiële risico’s die vastzitten aan de koop van een eigen woning beperken. Zeker wanneer je ooit in de situatie komt dat jij de hypotheek niet meer kunt veroorloven. Of genoodzaakt bent de woning met een restschuld te verkopen.

Hypotheek wordt volledig afgelost tijdens de looptijd.

Bruto maandbedrag is gelijkblijvend tijdens de rentevastperiode.

Door de hypotheekrenteaftrek heb je in het begin lage netto maandlasten.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

De NHG geeft je de zekerheid dat je een eerlijke en betaalbare hypotheek afsluit die bij je inkomen past. Als je de hypotheek niet meer kunt betalen door een ingrijpende verandering in je leven, zoals het overlijden van je partner of een relatiebreuk, biedt NHG je een vangnet waarop je kunt vertrouwen. Met de Nationale Hypotheek Garantie loop je als woningeigenaar veel minder risico en profiteer je tevens van een aantrekkelijke rente. Omdat de geldverstrekker door NHG ook meer zekerheid krijgt, bieden zij altijd de laagste rente aan voor een hypotheek met NHG garantie.

Wanneer heb jij recht op een hypotheek met NHG?

Er zijn voor het afsluiten van een hypotheek met NHG verschillende regels opgesteld. Zo wordt er ieder jaar afgewogen tot welk bedrag iemand een dergelijke hypotheek mag krijgen ten opzichte van het inkomen en de woningwaarde. Voor 2022 werd vastgesteld dat de woningwaarde maximaal € 355.000,- mag bedragen.  Alleen wanneer je bepaalde energiebesparende maatregelen toepast, of een en energie neutrale woning koopt kan dit bedrag oprekken tot € 376.600. Dit wordt ook wel de NHG-grens of NHG-standaard genoemd. Dit alles betekent dat het voor kopers aantrekkelijk kan zijn om een hypotheek met NHG af te sluiten.

Daarnaast moet de woning waarvoor jij de NHG-hypotheek afsluit jouw hoofdverblijf zijn, maar mag dit geen recreatiewoning of woonboot betreffen. NHG is mogelijk voor alle soorten woningen, bungalows, appartementen of woonwagens.

Hogere NHG-hypotheek bij verduurzaming woning

Ben je van plan om energiebesparende en verduurzamende maatregelen te treffen, in en om jouw woning? Dan heb je in de meeste gevallen recht op een hogere NHG-hypotheek. Uiteraard is dit afhankelijk van jouw situatie en moet het extra bedrag aan hypotheek wel compleet gebruikt worden voor de verduurzaming van jouw woning.

Wat zijn de voordelen van een NHG-hypotheek?

Zeker voor starters heeft het afsluiten van een NHG-hypotheek veel financiële voordelen. Daarnaast garandeert de NHG ook meer stabiliteit in geval er zich een situatie voordoet dat jij de hypotheek niet meer (alleen) kunt opbrengen. Zo geniet je van:

  • De garantie dat je een hypotheek afsluit die volledig aansluit bij jouw situatie
  • De zekerheid dat je geen restschuld overhoudt bij gedwongen verkoop
  • Aantrekkelijke kortingen op de hypotheekrente
  • De geruststelling dat NHG ook eventueel mogelijk is zonder vast contract bij een werkgever
  • Ondersteuning voor senioren en ondernemers

Eenmalige NHG kosten

Het afsluiten van een NHG-hypotheek brengt eenmalige kosten met zich mee. Dit bedrag schommelt tussen de 0,5% en 0,10% van het totale bedrag. Jaarlijks wordt het percentage vastgesteld, voor 2022 is dat vastgesteld op 0,6%. Het voordeel is dat deze kosten gewoon fiscaal aftrekbaar zijn en je deze dus gedeeltelijk terug kunt vorderen bij de belastingdienst.

Hypotheek zonder NHG afsluiten

Een hypotheek afsluiten met NHG hoeft niet altijd de beste oplossing te zijn. Zeker wanneer je veel eigen geld in de woning stopt, kan het zo zijn dat de hypotheek zonder NHG juist veel aantrekkelijker is. Zelfs wanneer de rentekorting hoog is kan je beter af zijn met een hypotheek zonder NHG. Vraag onze adviseurs naar de beste mogelijkheden voor jouw situatie.

Een hypotheek met NHG afsluiten? Neem contact op

Benieuwd of je recht hebt op een hypotheek met NHG? En wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Neem dan snel contact op met ons team.

Neem contact op
Naam

Bereken eenvoudig wat je maximaal kunt lenen en wat de netto maandlasten worden.

Onze rekentool geeft enkel een indicatie. De daadwerkelijke berekening is afhankelijk van meerdere factoren. Ben je benieuwd naar een exacte berekening? Neem dan contact met ons op om een vrijblijvend gesprek in te plannen.

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp