Aflossingsvrij is minder aflossingsvrij als velen denken.

Financieel Nieuws

Aflossingsvrij is minder aflossingsvrij als velen denken.

Regelmatig geven mensen aan dat de hypotheek die ze hebben aan het eind van de looptijd volledig is afgelost. En dat terwijl er een (groot) deel aflossingsvrij is.

Voor deze hypotheekvorm leen je geld waarover je rente verschuldigd bent. Doordat je tussentijds niet verplicht bent aflossingen te doen, wordt dat vaak ook niet gedaan.

Aan het eind van de looptijd moet je deze lening pas aflossen. Dat kan door de opbrengst uit de verkoop van de woning hiervoor te gebruiken of door af te lossen uit spaargeld. Tussentijds aflossen mag ook. Vaak niet onbeperkt, maar wel 10% tot 20% van het oorspronkelijke leningbedrag.

Tussen 2000 en 2013 werden veel hypotheken afgesloten in een combinatie van een Bankspaar-, beleggings-, of spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Die spaarhypotheek heeft een gekoppelde spaar/beleggersrekening waarmee aan het eind van de looptijd het leningbedrag kan worden afgelost. Het aflossingsvrije leningdeel moet dan op een andere wijze worden afgelost.

In deze tijd waarin de rentetarieven erg laag staan is het wellicht een verstandig idee te bekijken of je (een deel van) de aflossingsvrije lening kan verruilen voor een ander type leningvorm waarin een aflossing geregeld is. Doordat de rente zoveel lager is kan het zijn dat je in maandlasten niet of nauwelijks stijgt, maar toch aan het eind van de looptijd een lagere hypotheekschuld over houdt. Laat je informeren welke hypotheek je hebt en wat je eraan kunt veranderen, om zonder extreme lasten verhoging een lagere schuld over te houden op de einddatum van de hypotheek.

Vragen? Bel gerust.

Regelmatig publiceren wij op onze website en op Facebook actuele zaken rondom huizen, hypotheken en kredieten etc. Like onze pagina op Facebook en blijf op de hoogte.

Voor meer informatie en actualiteiten kunt u ook contact opnemen met Christiene Hake – van Schuppen van CVS Hypotheken. Sportweg 20, 3921 DP  ELST – Kerkewijk 8 te Veenendaal. Tel.: 0318 – 51 55 55. Of via  e-mail op cvs@cvshypotheken.nl.  Kijk ook op www.cvshypotheken.nl voor meer informatie op ons vakgebied.

Vorige post
Ook in ons vakgebied zijn er de nodige wijzigingen per 1 januari 2018.
Volgende post
Dat de belastingdienst niet je belastingadviseur is, is onlangs wel weer bewezen door de consumentenbond.

Hypotheekadvies en regelen vanaf € 1.290,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp