Je bent in de bloei van je leven.

Je bent in de bloei van je leven, je hebt een goede baan, misschien wel een super lieve en leuke partner, en wellicht ook al 1 of meer kinderen en je woont alleen of met zijn allen in een leuk koophuis.

Hoewel het niet elke dag een feest zal zijn leef je een leuk en prettig leven en doe je misschien ook zo nu en dan nog wel iets leuks, ga je op vakantie en wellicht ga je ook wel een gezellig avondje uit. Wat wil een mens nog meer? Gezond blijven!

Kijk naar Michael Schumacher of Prins Friso die beiden met een ski ongeluk (terwijl beiden ervaren skiërs waren) verandert zijn van mannen die alles hadden naar kasplantjes. Bij onze prins met een overlijden als gevolg.

Maar kijk eens om je heen, er is vaak wel iemand die je kent die om welke reden dan ook zodanig ziek is dat ze niet meer in staat zijn te werken of niet meer volledig. En dan, kan je dan alles nog betalen?

Maar wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt raakt met je inkomen?

Stel je bent 34 jaar hebt een inkomen van € 44.000,- een annuïteiten hypotheek van € 200.000,- waarbij op het moment dat je ziek wordt een maandlast hoort van € 760,- bruto per maand voor rente en aflossing. Netto zal de maandlast gedurende de rentevast periode ca € 670,- zijn.

Maar dan opeens raak je langdurig (en volledig) arbeidsongeschikt. Het eerste en tweede jaar krijg je doorbetaalt vanuit de werkgever. Na het tweede jaar zal het UWV je van inkomen gaan voorzien. Je gemiddelde bruto maandloon is nu € 3.667,- per maand en wordt bruto € 2.567,- per maand na het eerste jaar. Netto is het gemiddelde maandlinkomen dan € 1.820,- per maand.

Je kunt je voorstellen dat je vaste maandlasten inclusief hypotheek en kleine auto, verzekeringen, reserveringen etc ca € 1.610,- bedragen en voor boodschappen zijn de kosten ca € 300,- al met al kom je dus tekort. Natuurlijk valt er hier en daar wel wat te snijden maar een vetpot is het niet.

Maar het kan nog erger. Stel je wordt voor 50% afgekeurd. Gelukkig ben je dan niet heel ernstig ziek, maar het belemmert je wel zodanig dat je niet meer volledig kunt werken. Dat is al een heel ding. Maar dat betekend ook dat je nog voor 50% aan het werk kunt in theorie. Kijk eens om je heen hoeveel mensen werken er in jouw bedrijf die voor een deel arbeidsongeschikt zijn. Overheden daar wil je deze werknemers nog wel tegenkomen, maar veel commerciële bedrijven slaan deze groep gauw over. Want die prefereren, gezonde werknemers. Dus wat als je voor 50% wordt afgekeurd en je vindt geen werk daarnaast (en die voorbeelden zijn er helaas legio) dan wordt de situatie als volgt. Het eerste jaar krijg je nog volledig doorbetaalt, het tweede jaar 70% wat neerkomt op € 2.567,- bruto per maand, vervolgens heb je recht op (in deze situatie) 28 maanden loongerelateerde uitkering eveneens € 2.567,- bruto per maand en na die periode valt je inkomen terug naar € 596,- per maand. Je hebt dus na 4 jaar en 4 maanden nog een inkomen van € 596,- bruto per maand!!!!
Maar wellicht heb je via de werkgever een WGA basis Hiaatverzekering, daarmee beperk je de schade enigzins immers wordt de uitkering dan na 4 jaar en 4 maanden € 1.328, per maand vanuit UWV en de WGA Hiaatverzekering, maar nog altijd is het veel te weinig om de vaste lasten etc. te blijven betalen.

Vaak horen wij, ik word niet arbeidsongeschikt en zo wel dan kan ik toch nog wel blijven werken. Of een verzekering om dit af te dekken is veel te duur.

Wat is het risico en wat kost het om te verzekeren

Ik pak even de laatst geschetste situatie waarbij er sprake is van 50% arbeidsongeschiktheid en geen rest verdien capaciteit maar wel een Hiaatverzekering. We hebben besloten dat de kosten € 1.610,- zijn waarbij € 177,- was voor vrijetijdsbesteding, dus die lol moet eraf en de boodschappen kunnen misschien ook wel voor € 250,- per maand gedaan worden en ook de auto kan wellicht verkocht worden dan bespaart ook € 353,- per maand en levert wellicht ook nog wat geld op. Je komt dan op een netto last van € 1.330,- Dat zou dus net kunnen passen, maar wil je nu die auto juist wel houden of de hypotheek wordt duurder omdat de rentevast periode afloopt etc etc die klap is dan dus niet op te vangen. Stel hij verzekert € 400,- per maand wat hij extra krijgt uitbetaald dan kost dat € 19,- per maand! Is er geen hiaatverzekering dan moet de verzekerde maandsom uiteraard behoorlijk wat hoger liggen. Stel je wilt € 1.000,- bruto per maand verzekeren dan kost dat € 39,- per maand voor deze persoon.

Je kunt je voorstellen dat je vaste maandlasten inclusief hypotheek en kleine auto, verzekeringen, reserveringen etc ca € 1.610,- bedragen en voor boodschappen zijn de kosten ca € 300,- al met al kom je dus tekort. Natuurlijk valt er hier en daar wel wat te snijden maar een vetpot is het niet.

Meer weten? Bel 0318 555 484 of mail naar welkom@mevrouwdehypotheekadviseur.nl

Vorige post
Zo blij als een paard zijn wij, we worden bedolven met renteverlagingen!
Volgende post
Deze week in de spotlights; Nationale Nederlanden

Hypotheekadvies en regelen vanaf € 1.290,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp