Tweede Kamer-verkiezingen 2023

stembus

Tweede Kamer-verkiezingen

 

Leestijd: 5 minuten. Geen zin om te lezen? Bekijk dan bovenstaande video.

Verkiezing

De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. De campagne van de politieke partijen is volop gaande. Partijen hebben hun plannen bekend gemaakt in verkiezingsprogramma’s. Politici gaan op pad om met burgers hierover te praten. Tijdens de verkiezingscampagne maken ze reclame voor hun politieke partij. Ze leggen uit wat de partij wil en hoe ze dat voor elkaar willen krijgen.

Partijen en de woningmarkt

De woningmarkt is een belangrijk onderwerp voor de partijen uit de Tweede Kamer. Ook is dit een belangrijk onderwerp voor Nederlanders. Daarom zochten wij uit wat partijen in hun partijprogramma hebben opgenomen over de woningmarkt.

Nieuwbouw

Veel partijen richten zich op de nieuwbouw. Partijen lijken het eens te zijn dat er meer sociale huur per nieuwbouwproject moet zijn, ongeveer 30% minimum.

Ook hebben een aantal partijen het over een bepaald aantal nieuwe woningen per jaar. De meeste partijen noemen 100.000 woningen per jaar, of in tien jaar 1 miljoen woningen.

Één partij benoemt ook in het partijprogramma dat zij een norm willen introduceren voor een minimumaandeel bouwen met biobased-
materialen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een verschillend onderwerp bij de Tweede Kamer-partijen. Partijen zijn het wél eens dat er grootschalig moet worden geïnvesteerd op isolatie. Één partij benoemt dat daarvoor 200 miljoen euro per jaar vrijgemaakt dient te worden.

Sommige partijen benoemen meerdere maatregelen, zoals enkel glas, en het ontbreken van voldoende isolatie zien als gebrek. Één partij wil ook loden leidingen vervangen en bescherming tegen hitte.

Partijen willen ook regels over een minimaal toegestane energielabel: één partij geeft aan dat ze alle verhuurders in de vrije sector willen verplichten om hun woningen in 2030 zo te verbeteren dat deze woningen minimaal label B hebben, en huurders recht geven op huurverlaging als dit label slechter is dan energielabel B. Hier zijn een aantal partijen het mee eens, maar het energielabel verschilt. Één partij benoemt label C, een andere partij benoemt label D.

Veel partijen nemen in hun partijprogramma op dat ze nieuwe woningen niet meer op het gasnet willen aansluiten, en dat huizen moeten verduurzamen met bijvoorbeeld een warmtepomp om energiezuiniger te worden en aardgasvrij. Maar, andere partijen vermelden juist dat ze woningen niet aardgasvrij willen maken, en dat ze geen verplichte warmtepomp willen in huizen.

Hypotheekrenteaftrek

Er lijkt een consensus te zijn over het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, maar het termijn waarop dit zou moeten gebeuren verschilt per partij. De één wil langzaam afbouwen, en de ander wil de regeling versneld afbouwen. Één partij wil bijvoorbeeld de aftrek maximeren op 45% en elk jaar met 1,5% afbouwen.

Stemmen

Het is belangrijk om onderzoek te doen naar alle partijprogramma’s die jou interesseren. Vraag je af wat belangrijke onderwerpen voor jezelf zijn, en wat het nieuwe kabinet voor jou kan doen. Op woensdag 22 november kan je naar de stembus!

Mevrouw de Hypotheekadviseur

Vorige post
Vaste of variabele rente
Volgende post
De NHG verandert in 2024

Hypotheekadvies en regelen vanaf €990,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp