De NHG verandert in 2024

Nationale Hypotheek Garantie

Hoe verandert de Nationale Hypotheek Garantie in 2024?

 

Leestijd: 5 minuten. Geen zin om te lezen? Bekijk dan bovenstaande video.

Belangrijkste informatie

De NHG-grens stijgt naar € 435.000 in 2024, de provisie blijft gelijk met 0,6%.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Nationale Hypotheek Garantie biedt jou als woningkoper een vangnet, zodat je minder risico loopt bij financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden. Wanneer je te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten, een scheiding of andere problemen, dan biedt NHG hulp. De bank of hypotheekverstrekker heeft hierdoor de zekerheid dat jouw hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen en helpt mee met het betaalbaar houden van de woning voor jou. En vaak heb je te maken met een lager rentetarief op je hypotheek met NHG.

NHG-grens 2024

Per 1 januari 2024 stijgt de NHG-grens van € 405.000 naar € 435.000. Deze verhoging maakt het voor meer mensen mogelijk om een woning te financieren met de bescherming van NHG. NHG biedt een vangnet als woningeigenaren te maken krijgen met financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden.

Ruim 40% van alle koopwoningen in Nederland hebben een hypotheek met NHG. Zowel de borgtochtprovisie – het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt – als de NHG-grens worden jaarlijks opnieuw bepaald via een vastgestelde methodiek, gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde. Hiervan is het doel enerzijds stabiliteit op de woningmarkt creëren en anderzijds zorgen dat mensen toegang behouden tot een hypotheek met NHG.

Positieve gevolgen voor de woningmarkt

Door de NHG te verhogen komt er een grotere groep in aanmerking voor deze regeling, wat het kopen van een woning voor een grotere groep mensen mogelijk maakt. Hiermee wordt gewerkt aan het stabiliseren van de woningmarkt. Inmiddels heeft ruim 40% van alle koopwoningen in Nederland een hypotheek met NHG. Het zijn voornamelijk starters op de woningmarkt die van NHG gebruik maken.

Verduurzaming en borgtochtprovisie met Nationale Hypotheek Garantie

De nieuwe NHG-grens neemt in 2024 toe tot € 435.000 euro, een stijging van € 30.000 ten opzichte van de huidige grens van € 405.000. Voor mensen die de woning willen verduurzamen is extra leenruimte beschikbaar. Wil je verduurzamingsmaatregelen treffen voor je nieuwe woning? Dan wordt de NHG-grens in 2024 € 461.100. De borgtochtprovisie – de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG –  blijft gelijk aan die in 2023, namelijk 0,6% van het totale hypotheekbedrag.

Bij Mevrouw de Hypotheekadviseur helpen we je graag. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Vorige post
Tweede Kamer-verkiezingen 2023
Volgende post
Hypotheek 2024: wat verandert er?
Menu
× Stel je vraag via WhatsApp