Hypotheek in 2024? Dit zijn belangrijke wijzigingen

Allereerst wens ik iedereen een goed en vooral gezond 2024. Zoals ieder jaar op 1 januari zijn er weer andere regels in werking getreden. In dit artikel en het volgende artikel staan de belangrijkste wijzigingen in ons vakgebied op een rijtje gezet.

Nieuwe hypotheekregels in 2024

Per 1 januari 2024 is er weer het nodige veranderd. Het is altijd handig om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen, soms leveren nieuwe regels bijvoorbeeld besparingen op. Zeker als je van plan bent om iets aan de hypotheek te veranderen, bijvoorbeeld door een (ander) huis te kopen of te verbouwen, is het belangrijke informatie. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

De leencapaciteit is voor veel mensen aan het veranderen. Dit komt onder andere door de hoge prijzen, de veranderende lonen en nieuwe belastingmaatregelen. Door de inflatie kunnen veel mensen minder lenen. Doordat de lonen in veel sectoren stijgen, hebben sommige mensen juist te maken met een hogere leencapaciteit.

Wij zetten de meest belangrijke wijzigingen rond hypotheken voor je op een rij:

Hypotheeknormen

Vanaf 2024 heeft het energielabel van je huis invloed op je maximale hypotheek. Hoe beter het energielabel, des te meer je kunt lenen. De gedachte hierachter is dat mensen met een energiezuiniger huis lagere energielasten hebben en daardoor hogere hypotheeklasten kunnen dragen. Voor huizen met een E, F, of G-label is het niet mogelijk om extra te lenen. Voor huizen met een C en D-label is er € 5.000 extra beschikbaar. Het bedrag kan oplopen tot € 50.000 bij huizen met het energielabel A++++ met garantie. Dit is vormgegeven als een inkomensafhankelijk extra bedrag aan de hypotheek.

Meer hypotheek voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van tenminste € 28.000 kunnen vanaf komend jaar € 16.000 extra lenen. Dit moet alleenstaanden iets meer mogelijkheden geven om een huis te kopen. Tot op heden is het voor hen – vooral door de hoge huizenprijzen – lastig om een huis te kopen.

Verduurzamen

Voorheen kon je € 9.000 extra lenen voor verduurzamende maatregelen. Vanaf 2024 is het bedrag dat je extra kunt lenen om te verduurzamen afhankelijk van het energielabel van je huis. Omdat in huizen met een laag energielabel meer maatregelen nodig zijn, kunnen deze huiseigenaren meer lenen dan huiseigenaren met een hoger energielabel.

Vragen of interesse?

Kom vrijblijvend op gesprek. Bij ons is een eerste kennismakingsgesprek altijd vrijblijvend en de kosten zijn voor onze rekening.

Wij ontzorgen je graag, helpen op een persoonlijke wijze bij het realiseren van een hypotheek op maat en zijn onder andere gespecialiseerd in hypotheken voor senioren. Zien we je snel?

Vorige post
Een hypotheekadviseur raadplegen bij echtscheiding: de sleutel tot het behouden van de eigen woning
Volgende post
Dit zijn belangrijke wijzigingen voor uw hypotheek in 2024

Hypotheekadvies en regelen vanaf € 1.290,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp