Dit zijn belangrijke wijzigingen voor uw hypotheek in 2024

Zoals ieder jaar op 1 januari zijn er weer andere regels in werking getreden. In dit artikel en het vorige artikel staan de belangrijkste wijzigingen in ons vakgebied op een rijtje gezet.

Studieschuld

De studieschuld gaat dit jaar anders meewegen in het bepalen van de maximale hypotheek. Tot nu toe was een benadering van de maandlasten op basis van de oorspronkelijke studieschuld het uitgangspunt bij het vaststellen van de leencapaciteit. Nu worden de maandelijkse lasten van de studieschuld de belangrijkste leidraad.

De studieschuld krijgt waarschijnlijk een grotere impact op de maximale hypotheek omdat de rente op de studieleningen stijgt.

NHG

De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is per 1 januari gestegen naar € 435.000. Wil je ook energiebesparende maatregelen meefinancieren, dan ligt het maximale bedrag voor de NHG nog zes procent hoger, namelijk op € 461.100. De premie voor de NHG blijft wel gelijk, die is 0,6 procent van de totale hypotheeksom.

Overdrachtsbelasting en startersvrijstelling

De vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters geldt in 2024 voor huizen tot € 510.000. Dat is een flinke stijging ten opzichte van afgelopen jaar. Toen was de maximale waarde nog € 440.000. Mensen tussen de 18 en 35 jaar die niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling krijgen eenmalig een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting (twee procent). Als een van de twee kopers binnen de leeftijdsgrens valt dan hoeft die persoon over zijn of haar eigen deel geen overdrachtsbelasting te betalen.

Hypotheekrenteaftrek

De rente die je betaalt over de hypotheekschuld is aftrekbaar van het belastbaar inkomen. In 2024 is het maximale aftrekbare percentage 36,97 procent.

Wet Hillen

Mensen die geen of weinig hypotheekschuld hebben, krijgen toch belastingaftrek. Dat is vastgelegd in de ‘Wet Hillen’. De zogenoemde Hillen-aftrek is het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten. In een periode van dertig jaar wordt deze wet afgebouwd. De Hillen-aftrek staat in 2024 op tachtig procent.

Heb jij vragen over een nieuwe of je huidige hypotheek? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met een persoonlijk advies.

Bij ons is een eerste kennismakingsgesprek altijd vrijblijvend en de kosten zijn voor onze rekening. Zien we je snel?

 

Vorige post
Hypotheek in 2024? Dit zijn belangrijke wijzigingen
Volgende post
Doorstromersboekje

Hypotheekadvies en regelen vanaf € 1.290,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp