Verzekeringen: welke zijn verplicht en welke zijn handig?

Leestijd: 4 minuten. Geen zin om te lezen? Bekijk dan bovenstaande video.

Bij de aankoop van een huis en het aanvragen van een hypotheek is het gemakkelijk om de noodzaak van bijbehorende verzekeringen over het hoofd te zien. Toch zijn deze vaak onontbeerlijk bij het afsluiten van een hypotheek. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht, terwijl andere handig kunnen zijn. In dit artikel leggen wij van Mevrouw de Hypotheekadviseur dit uit.

Verplichte verzekeringen

Elke huiseigenaar met een hypotheek is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Bovendien kan in bepaalde gevallen een overlijdensrisicoverzekering verplicht zijn. Maar wat dekken deze verzekeringen precies?

Opstalverzekering

Een opstalverzekering biedt dekking tegen onverwachte schade aan je huis. Denk hierbij aan schade veroorzaakt door storm, wateroverlast of brand. Met deze verzekering ontvang je een vergoeding voor de financiële schade aan onder andere muren, dak, keuken, tuin en zonnepanelen.

Overlijdensrisicoverzekering

Hoewel niet meer altijd verplicht voor een hypotheek, kan een overlijdensrisicoverzekering nog steeds verplicht zijn bij sommige geldverstrekkers. Dit geldt met name wanneer je geen Nationale Hypotheekgarantie hebt, meer dan 80% van de marktwaarde van de woning leent, of ouder bent dan 70 jaar.

Veel mensen kiezen er echter toch voor om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij hun hypotheek. Dit zorgt ervoor dat hun eventuele partner en kinderen de hypotheek kunnen blijven betalen in geval van overlijden, waardoor ze niet plotseling dakloos worden.

Welke verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel handig?

Naast de verplichte verzekeringen zijn er ook een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten bij de aankoop of bezit van een woning. Hieronder leggen we uit waarom.

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering biedt bescherming in het geval van onverwachte werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering garandeert dat (een deel van) je hypotheek wordt doorbetaald gedurende een bepaalde periode, afhankelijk van de gekozen uitkeringsduur.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade door diefstal van spullen die niet aan je woning vastzitten. Hierbij kun je denken aan je koffiezetapparaat en keukengerei. Hoewel schade aan bijvoorbeeld je keuken niet onder deze verzekering valt, biedt het wel dekking voor waardevolle bezittingen die je kunt meenemen bij een eventuele verhuizing.

Vorige post
Een familiehypotheek; hoe zit dat?
Menu
× Stel je vraag via WhatsApp