Seniorenhypotheek: leeftijd is niet belangrijk!

Leestijd: 7 minuten. Geen zin om te lezen? Bekijk dan bovenstaande video.

Wij krijgen vaak de opmerking ‘Ik ben veel te oud voor een nieuwe hypotheek’, maar dat is helemaal niet waar! Wij van Mevrouw de Hypotheekadviseur hebben veel ervaring met hypotheken voor senioren, en leeftijd is onbelangrijk. In dit artikel leggen we de opties uit.

De seniorenhypotheek: maatwerk voor ouderen

De seniorenhypotheek omvat diverse hypotheekproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor oudere woningeigenaren. Met deze hypotheek voor senioren kun je ook na je pensioen nog gebruikmaken van diverse hypotheekopties, zoals het afsluiten, verhogen of oversluiten van een hypotheek. Een seniorenhypotheek biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de overwaarde op je woning te benutten zonder te hoeven verhuizen. Met het vrijgekomen geld kun je extra financiële ruimte creëren, die je kunt gebruiken om je maandelijkse lasten te verlichten, je inkomen aan te vullen of om van je pensioen te genieten.

Verzilveren van overwaarde

Wanneer de waarde van je huis hoger is dan je hypotheek, spreken we van overwaarde. Dit kan het gevolg zijn van een waardestijging van je huis of van aflossingen op je hypotheek. Indien je ervoor kiest om in je huidige woning te blijven wonen, kun je met je woning als onderpand een deel van deze overwaarde vrijmaken. Het vrijgekomen geld kun je op verschillende manieren inzetten om je toekomstplannen te verwezenlijken.

Er bestaan diverse methoden om de overwaarde van je huis te verzilveren. Krediethypotheken en aflossingsvrije hypotheken zijn geschikter als je over voldoende inkomen beschikt. Aan de andere kant kunnen opeethypotheken of het verkopen en terughuren van je woning interessant zijn als je alleen een AOW-uitkering ontvangt of een lager (pensioen)inkomen hebt. Lees hier meer over verzilverhypotheken.

Tip! Veel geldverstrekkers hanteren bij hypotheekaanvragen vanaf 10 jaar voor de pensioendatum al het toekomstige pensioeninkomen. Dit kan betekenen dat je hypotheekmogelijkheden vanaf je 57e jaar beperkt kunnen worden. Plan daarom tijdig een afspraak in.

Bestemming van de overwaarde

Nu je kinderen het huis uit zijn, kun je de indeling van je woning wellicht anders overwegen. Overweeg bijvoorbeeld om twee kamers samen te voegen tot een ruime slaapkamer met een eigen badkamer. Of richt een deel van je woning in voor je hobby’s. Waaraan ga jij de vrijgekomen overwaarde besteden?

Verduurzaming:

Het streven naar een betere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen is iets wat velen delen. Door je woning te verduurzamen, lever je een bijdrage aan een verbeterde leefomgeving. Bovendien kan het verduurzamen van je woning gunstig uitpakken voor zowel je maandelijkse lasten als het wooncomfort. Met behulp van de overwaarde kun je investeren in duurzame aanpassingen aan je huis of bijvoorbeeld alvast stappen zetten richting een gasloze woning.

Genieten van het pensioen:

Ben je al op de hoogte van je financiële situatie wanneer je met pensioen gaat? Het is geruststellend om te weten hoe je ervoor staat! Personen met een beperkt pensioen, maar wel een grotendeels of volledig afgelost huis, kunnen (een deel van) de overwaarde benutten. Dit geldt ook voor mensen met een goed pensioen die daarnaast de overwaarde willen gebruiken om ruimer te leven of specifieke toekomstplannen te verwezenlijken. Kortom, genieten van het leven.

Langer zelfstandig thuis wonen:

Door de toename van de levensverwachting blijven ouderen steeds langer zelfstandig wonen, vaak tot op hoge leeftijd. Het is mogelijk om je woning levensloopbestendig te laten verbouwen, zodat je er kunt blijven wonen, zelfs als je hulpbehoevender wordt. Indien je weinig spaargeld hebt, kun je de overwaarde van je huis gebruiken om aanpassingen aan je woning te financieren. Denk hierbij aan voorzieningen zoals een traplift of een badkamer op de begane grond. Ook kun je de overwaarde benutten voor eventuele toekomstige zorgkosten of hulp aan huis.

Schenken:

Het is ook mogelijk om een deel van je overwaarde belastingvrij te schenken aan je kinderen. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een studieschuld af te lossen of om je kind te ondersteunen bij de aankoop van een eerste woning. Ouders kunnen een extra hypotheek op hun huis afsluiten en vervolgens het geld aan hun kinderen lenen tegen een marktconforme rente. De kinderen kunnen op hun beurt de hypotheekrente aftrekken.

Wij van Mevrouw de Hypotheekadviseur hebben veel ervaring met de seniorenhypotheek. Wij helpen u graag verder! U kunt een afspraak maken op de website, of mail naar welkom@mevrouwdehypotheekadviseur.nl, of bel naar 0318 – 55 54 84.

 

Vorige post
Hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
Volgende post
Belasting in box 3 in 2024
Menu
× Stel je vraag via WhatsApp