Scheiden

Scheiden? En nu?

Het aantal echtscheidingen neemt al acht jaar op rij af. Steeds meer stellen wonen echter ongehuwd samen, ook als ze kinderen krijgen. Het aandeel ouders dat in de jaren na de geboorte van hun kind uit elkaar gaat, neemt nog wel steeds toe. Maar of je nu gaat echtscheiden of gaat scheiden na ongehuwd samenwonen, je móét van alles regelen. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn. Wij nemen een aantal zaken met je door.

‘Ja, ik wil.’ Met deze drie woorden wordt doorgaans het startsein gegeven voor een mooi huwelijk met de liefde van jouw leven. Ter info: de meeste huwelijken houden gelukkig nog stand. Mocht het onverhoopt misgaan en je wilt toch scheiden, vertel het dan persoonlijk aan jouw partner. Dus geen appje of een andere boodschapper van het slechte nieuws.

Manieren om te scheiden

Ben je met jouw partner overeengekomen dat scheiden de beste oplossing is, dan kun je dat op verschillen manieren regelen. Via een advocaat of via een mediator en het kan zelfs online. Een advocaat en een mediator zetten de gemaakte afspraken meteen op papier. Een advocaat doet dat meestal voor een van beide partijen. Een mediator vertegenwoordigt het belang van beide partijen. De mediator is de aangewezen persoon om de scheiding soepel te laten verlopen. Ook in het geval van kinderen uit het huwelijk is een mediator aan te raden.

Verplicht ouderschapsplan


Bij een scheiding zijn ouders met minderjarige kinderen verplicht om een ouderschapsplan te maken. Daarin worden de afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen vastgelegd. In het ouderschapsplan leg je samen alle afspraken vast rondom de opvoeding en verzorging van jouw kinderen. Door goede afspraken te maken, leg je een solide basis voor de nieuwe toekomst.

Financiële consequenties

Scheiden heeft veel gevolgen, niet alleen persoonlijk maar ook financieel. Het is nog maar de vraag wie van jullie beiden in het huis kan blijven wonen. De (gezamenlijke) inkomsten veranderen immers en wellicht heeft een van beiden recht op alimentatie. Scheiden heeft ook gevolgen voor het pensioen. En blader ook eens door de verzekeringsmap en houd de schadeverzekeringen tegen het licht.

Fiscale partners


Na een scheiding ben je geen fiscale partners meer. Het is raadzaam om te kijken naar zaken waarin je gelijk actie moet ondernemen, zoals een voorlopige teruggave van de Belastingdienst. Wist je dat betaalde partneralimentatie onder voorwaarden aftrekbaar is bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Omgekeerd is de ontvangen partneralimentatie waarschijnlijk belast.

Wil je een afspraak maken of heb je vragen? Neem contact op met Mevrouw de Hypotheekadviseur!

Bron: IntoM

Vorige post
Scheiden versus hypotheek
Volgende post
Prinsjesdag 2023

Hypotheekadvies en regelen vanaf €990,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp