Samenwonen, wat komt er allemaal bij kijken?

Net als trouwen heeft samenwonen gevolgen voor je financiële situatie. Dat geldt zeker als jullie samen een huis kopen of als de één bij de ander intrekt. In dit artikel zetten we wat aandachtspunten op een rij.

Als jullie samen een huis kopen en allebei voor de helft eigenaar worden, betalen jullie in principe allebei hetzelfde deel van de hypotheeklasten. Maar het kan zo zijn dat één van jullie een groter deel van die kosten voor zijn of haar rekening neemt. Of dat er een verschil is in de hoeveelheid eigen geld die jullie inbrengen.

Verschil vastleggen

Speelt dit bij jullie? Laat het dan vastleggen in de eigendomsakte van jullie huis of in een samenlevingsovereenkomst. Mochten jullie onverhoopt uit elkaar gaan, dan wordt de winst – of het verlies – na de verkoop volgens die verhouding verdeeld.

Bij elkaar intrekken

Heb je al een koopwoning waar de ander intrekt en wil je zelf 100% eigenaar blijven? Dan kunnen jullie bijvoorbeeld afspreken dat de ander wel een deel van de hypotheekrente maar geen aflossing betaalt.

Je kunt er ook voor kiezen om je partner deels eigenaar te maken van het huis. Ook dat kun je laten vastleggen in een samenlevingsovereenkomst. Verder moet de notaris een overdrachtsakte opstellen en betaalt je partner 2% overdrachtsbelasting over het deel dat op zijn of haar naam komt te staan. Houd er rekening mee dat de hypotheekverstrekker kan eisen dat jullie voortaan allebei hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de totale hypotheekschuld.

Overlijdensrisico en pensioen

Mocht één van jullie overlijden, dan kan een overlijdensrisicoverzekering het verschil betekenen tussen blijven wonen of moeten verkopen. Voor veel stellen is het dan ook verstandig er een af te sluiten.

Bouwen jullie pensioen op? Informeer dan bij je werkgever of je je partner kunt laten opnemen in een regeling voor het nabestaandenpensioen. Als jij er niet meer bent, krijgt hij of zij dan een uitkering vanuit het pensioenfonds.

Op papier alleenstaand?

De samenlevingsovereenkomst is inmiddels al een paar keer genoemd. Het is in vrijwel alle gevallen verstandig om die te laten opstellen. Als je niets vastlegt, loopt je partner het risico nergens recht op te hebben.

In een extreem geval kan dat bijvoorbeeld betekenen dat als één van jullie overlijdt de erfgenamen hun deel van de waarde van jullie huis opeisen. Uiteraard kun je dit ook voorkomen door een testament te laten opstellen.

Belasting

Voor de belasting werkt het weer anders. Als je samen een huis koopt en bij de gemeente op één en hetzelfde adres staat ingeschreven, ben je voor de fiscus automatisch elkaars fiscale partner. Houd daar dus rekening mee.

Laat je goed adviseren

Het lijkt zo simpel, samenwonen. Maar je ziet dat er veel bij komt kijken. Daarom is het slim om je goed te laten adviseren. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag. Niet alleen als het om financiële zaken gaat, ook waar het wettelijke onderwerpen betreft. Daarnaast heb ik een groot netwerk, zodat ik je voor specifieke informatie altijd kan doorverwijzen.

C.M. van Schuppen

CVS Hypotheken & Mevrouw De Hypotheekadviseur
Sportweg 20
3921 DP ELST (UT)
0318-515555
Stuur mij een mail


Erkend Financieel Adviseur

C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode

Vorige post
Daarom kiest u een Erkend Financieel Adviseur
Volgende post
Wanneer loopt jouw aflossingsvrije hypotheek af?
Menu
× Stel je vraag via WhatsApp