Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting

 

Leestijd: 4 minuten. Geen zin om te lezen? Bekijk dan bovenstaande video.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen bij de aankoop van een woning. Je betaalt deze belasting alleen bij een bestaande woning, dus niet bij een nieuwbouwwoning. In plaats daarvan betaal je bij een nieuwbouwwoning een omzetbelasting die vaak verwerkt is in de koopprijs.

Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?

Koop je een bestaande woning of vakantiewoning? Dan krijg je te maken met een aantal bijkomende kosten. Eén hiervan is overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom op een bestaande woning en bijbehorende grond. Koop je een woning waar je niet zelf gaat wonen? Dan betaal je in 2023 10,4%.

Ga je zelf in de woning wonen? Dan is de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopprijs van het huis. In onderstaande tabel zie je een aantal voorbeelden aan welke bedragen je kan denken over wat overdrachtsbelasting voor de koopsom van een woning kan betekenen.

Koopsom woning Overdrachtsbelasting (2%)
€ 200.000 € 4.000
€ 300.000 € 6.000
€ 400.000 € 8.000
€ 500.000 € 10.000
€ 600.000 € 12.000

Meenemen in je hypotheek?

Overdrachtsbelasting betaal je bij het overdragen van de woning bij de notaris. Omdat het een groot bedrag is dat je in een keer moet betalen, kun je soms het bedrag meenemen in de financiering van je hypotheek. Of dit mogelijk is hangt af van de hoogte van je hypotheek en de koopsom van het huis. Is er genoeg ruimte voor? Dan zorgt de hypotheekbank ervoor dat het geld bij de notaris komt. De notaris zorgt er vervolgens weer voor dat de overdrachtsbelasting wordt overgemaakt naar de Belastingdienst. Bij Mevrouw de Hypotheekadviseur helpen wij met dit proces. Door overwaarde kunnen doorstromers het vaak meefinancieren in een overbruggingshypotheek is er geen of niet volgende overwaarde en moet je het uit eigen middelen betalen.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting

In sommige situaties hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen:

 • Vrijstelling voor ‘starters’: Ben je tussen de 18 en 35 jaar, koop je een woning die €440.000 of minder kost en heb je al eerder een koopwoning gehad en geen vrijstelling benut? Dan kan dat nu alsnog! Je krijgt een eenmalige vrijstelling als je als ‘starter’ (tussen de 18 en 35 jaar) een woning koopt. Je moet dan bij de notaris schriftelijk verklaren dat je zelf in het huis gaat wonen. De vrijstelling geldt alleen voor woningen met een aankoopprijs van € 440.000 of lager. Is de woning duurder dan € 440.000? Dan geldt het tarief van 2%.
 • Koop je vrij op naam? Dan betaalt de verkopende partij de kosten voor de overdracht van de woning. Als je een woning ‘vrij op naam’ koopt, zitten alle bijkomende kosten bij de verkoopprijs inbegrepen. De kosten zijn dan voor de verkoper. Dit is vaak het geval als je een nieuwbouwwoning koopt. Je betaalt dan dus geen overdrachtsbelasting.
 • Trouw je in gemeenschap van goederen en heeft jouw partner al een huis? Dan word je meteen eigenaar van de helft van het huis van je partner. Je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat is ook het geval bij een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen.
 • Als je een huis erft hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Je betaalt dan namelijk al erfbelasting.
 • Bij de aankoop van landerijen en landgoederen, of bij een bedrijfsoverdracht tussen familieleden.
 • Verkoop je je huis (bijvoorbeeld door privéomstandigheden) binnen een half jaar? Dan kun je de overdrachtsbelasting gedeeltelijk terugvragen van de Belastingdienst.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting aanvragen

Om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling heb je een officiële verklaring nodig. Deze kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Hierin verklaar je dat je aan de voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. Dit houdt in dat je zelf in de woning gaat wonen en dat je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling. Je geeft de ingevulde verklaring vervolgens af aan je notaris.

Voorwaarden startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Verkrijg je een woning waarin je zélf voor langere tijd gaat wonen? En ben je tussen de 18 en 35 jaar? Als je ook voldoet aan de andere voorwaarden, kom je in aanmerking voor de eenmalige startersvrijstelling. Je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen.

Je hebt recht op de startersvrijstelling als je voldoet aan de volgende 4 voorwaarden:

 • Je verkrijgt een woning waarin je zélf voor langere tijd gaat wonen.
 • Je bent meerderjarig en jonger dan 35 jaar op het moment dat je de woning verkrijgt.
  Het moment van verkrijging is het moment van ondertekening van de notariële leveringsakte bij de notaris.
 • Op het moment dat je de woning verkrijgt, mag de woningwaarde niet hoger zijn dan € 440.000. Het gaat dan om de woning inclusief eventuele aanhorigheden, zoals een tuin, schuur of garage. Deze waarde is meestal gelijk aan de koopsom zoals die in jouw koopovereenkomst staat. Is de koopprijs inclusief aanhorigheden hoger, bijvoorbeeld € 450.000? Dan heb je dus geen recht op de startersvrijstelling.
  Als de woning op erfpachtgrond staat, wordt ook de waarde van de gekapitaliseerde canon bij de waarde van de woning opgeteld.
 • Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling.

Hulp nodig of meer vragen na het lezen van dit artikel? Mevrouw de Hypotheekadviseur staat altijd voor je klaar. Neem gerust contact op!

Vorige post
Annuïteitenhypotheek versus 3 andere leenvormen
Volgende post
Belastingvrij Schenken
Menu
× Stel je vraag via WhatsApp