Moet je over de overwaarde van je huis belasting betalen?

Leestijd: 2 minuten (Geen zin om te lezen? Kijk dan bovenstaande video)

Op dit moment is dat niet zo. Maar of dat in de toekomst ook zo blijft, is onzeker. In veel landen in Europa wordt hier namelijk wel belasting over geheven.

In deze blog leg ik, mevrouw de hypotheekadviseur, je uit wat de spelregels zijn op dit terrein.

Wat als je doorstroomt naar een nieuwe koopwoning?

In dat geval zijn er wel aanvullende regels gesteld over wat je moet doen met je overwaarde. Stel je hebt € 50.000 overwaarde overgehouden aan de verkoop van je huis en je koopt een nieuwe woning binnen 3 jaar. Dan wordt verlangd dat je die € 50.000 investeert in de aankoop van de nieuwe woning. Dit wordt bij-leenregeling genoemd.

Investeer je de overwaarde niet, dan heb je dus een hypotheek nodig die € 50.000 hoger is dan wanneer je de overwaarde wel zou hebben ingebracht. De rente over dat leningdeel van € 50.000 is dan niet fiscaal aftrekbaar. Kortom de fiscus verlangd dat je de overwaarde opnieuw in een woning investeert en doe je dat niet, dan kun je de rente niet fiscaal aftrekken. Maar dat staat los van het feit dat er dus wel mogelijkheden zijn om meer te lenen.

Wat is overwaarde?

In de dagelijkse praktijk merk ik, dat hier veel misverstanden over zijn. Eigenlijk is het het makkelijkst uit te leggen als: het verschil tussen de verkoopwaarde van je huis en de resterende hypotheekschuld. Stel je hebt een woning die je verkoopt voor € 350.000 en je hebt daarop nog een actuele hypotheekschuld van € 300.000 dan is de overwaarde dus € 50.000, – Je mag de verkoopkosten van de woning nog wel in mindering brengen op dit bedrag. Als je dus tussentijds extra hebt afgelost op je hypotheek, dan is daarmee de overwaarde vergroot.

Verhuis je niet direct naar een nieuwe koopwoning

Er zijn tal van situaties te bedenken waardoor je niet door verhuisd naar een nieuwe woning. Zo kun je gaan inwonen bij iemand anders, verhuizen naar het buitenland of misschien ga je voorlopig huren. Je overwaarde blijft dan wel bestaan. Koop je binnen 3 jaar weer een nieuwe koopwoning, dan wordt verwacht dat je de overwaarde die ontstaan is na de laatste verkoop van je eigen huis, investeert in de aankoop van de nieuwe woning. De bij-leenregeling geld dan dus alsnog. Ga je een nieuwe koopwoning kopen na die 3 jaar, bijvoorbeeld pas 5 jaar later, dan is de regel vervallen en kan je dus de koopsom/ marktwaarde 100% financieren met een hypotheek en dan ook is de rente weer fiscaal aftrekbaar. De jaren waarin je al gebruik hebt gemaakt van de fiscale rente aftrek worden wel in mindering gebracht. Dus had je al 10 jaar de rente voor een hypotheek van € 300.000 fiscaal afgetrokken en sluit je 5 jaar na de verkoop van die oude woning een hypotheek van € 400.000 af, dan kan je over een deel van € 300.000 de rente nog 20 jaar aftrekken en over een leningdeel van € 100.000 kan je de rente 30 jaar aftrekken. Wel geld nu de wetgeving, dat je de volledige hypotheek van € 400.000 ten minste annuitair in maximaal 30 jaar moet aflossen.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op

Vorige post
Huis kopen? Deze factoren hebben invloed op jouw maximale hypotheek
Volgende post
Wat is bereidstellingsprovisie?

Hypotheekadvies en regelen vanaf € 1.290,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp