Invloed van studieschuld op hypotheek veranderd

Leestijd: 4 minuten. Geen zin om te lezen? Bekijk dan bovenstaande video.

Een studieschuld heeft invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Dit komt doordat je maandelijks een bedrag aflost op je studieschuld, waardoor je minder beschikbaar inkomen hebt om aan een hypotheek te besteden.

Rente op studieschulden in 2024

In 2024 stijgt de rente op studieschulden aanzienlijk. Voor studieschulden met een aflossingstermijn van 35 jaar gaat de rente van 0,46% naar 2,56%. Bij een aflossingstermijn van 15 jaar wordt de rente verhoogd naar 2,95%. Niet alle oud-studenten zullen dezelfde rente ervaren, aangezien de rente elke 5 jaar wordt vastgezet.

Regels omtrent hypotheek en studieschuld in 2024: werkelijke maandlast telt nu mee

In 2024 zijn de regels voor het berekenen van de maximale hypotheek bij een studieschuld gewijzigd. Nu wordt het maandbedrag voor DUO meegerekend in plaats van het oorspronkelijke bedrag van de studieschuld. Hierdoor heeft de studieschuld minder impact bij het aanvragen van een hypotheek. Of je in 2024 in aanmerking komt voor een hogere hypotheek hangt ook af van de rente op je studieschuld.

Indien je over extra financiële middelen beschikt, biedt DUO de mogelijkheid om vrijwillig je maandbedrag te verhogen. Echter, als je van plan bent een huis te kopen, is het niet verstandig om dit te doen. Een hoger maandbedrag resulteert namelijk in een lagere maximale hypotheek.

Studieschuld moet je niet verzwijgen

Het is belangrijk om je studieschuld niet te verzwijgen, aangezien hypotheekverstrekkers verplicht zijn hiernaar te vragen. Hoewel een studieschuld niet geregistreerd staat bij het BKR, kan het verzwijgen ervan als fraude worden beschouwd.

Nationale Hypotheek Garantie en studieschuld

Bij het aanvragen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het van essentieel belang je studieschuld te vermelden. Als je de hypotheeklasten niet kunt dragen en je hebt je studieschuld verzwegen, dien je zelf de restschuld te betalen.

Wel studieschuld maar nog niet begonnen met aflossen

Voor personen met een studieschuld waarop nog niet wordt afgelost, geldt dat zij de eerste twee jaar na het afstuderen of het stoppen met de studie nog geen aflossingen hoeven te doen. Bij het aanvragen van een hypotheek wordt echter al rekening gehouden met toekomstige rente en aflossingen op de studieschuld, wat kan leiden tot een lager beschikbaar budget voor hypotheeklasten. Omdat de rente op de studieschuld nog niet is vastgesteld voor niet-aflossers, hanteren de meeste hypotheekverstrekkers iets hogere schattingen om rekening te houden met mogelijke rentestijgingen op studieleningen.

Vorige post
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
Volgende post
Nieuwe werkgeversverklaring 2024
Menu
× Stel je vraag via WhatsApp