Wist je dat je je hypotheek ook kunt meeverhuizen?

Leestijd: 1,5 minuten (Geen zin om te lezen? Kijk dan bovenstaande video)

Bij veel hypotheek aanbieders kun je tegenwoordig gebruik maken van de zogenaamde verhuisregeling. Dit kan interessant zijn, omdat het goed mogelijk is dat de hypotheekrente die je nu betaald lager is dan wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit. Vaak kun je, afhankelijk van de geldverstrekker, je hele hypotheek meenemen of voor het nog openstaande bedrag je rente meeverhuizen voor de rest van de rentevast periode.

Per aanbieder verschillende regels

De regels kunnen van bank tot bank verschillen en vaak moet je ruim van tevoren aangeven wat je plannen zijn. Verder behandelen banken het verhuizen van een hypotheek net zoals het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat ze opnieuw naar je inkomen, je schulden en de marktwaarde van je (nieuwe) huis kijken. Wij van Mevrouw de Hypotheekadviseur hebben al veel mensen geholpen bij dit proces.

Aanvullende hypotheek

Zo zijn er nog wel meer regeltjes. Als de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan je nieuwe hypotheek, kun je je oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen. Heb je juist meer geld nodig? Dan zit je voor de aanvullende hypotheek vast aan je huidige geldverstrekker en dus ook aan een hogere (actuele) rente voor het bedrag dat je extra bij leent.

Aflossingsvrije hypotheek

Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je meenemen naar een andere woning. Als je deze hebt afgesloten vóór 1 januari 2013 mag je de rente ervan bij je aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Maar let op: als je verhuist, geldt dit voor maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet je wel aflossen. Kortom, misschien verandert het bedrag van dit lening deel.

Spaar- en beleggingshypotheken

Deze twee hypotheekvormen kun je niet meer afsluiten. Maar als je er al één hebt, mag je die wel meeverhuizen. Je kunt ook besluiten om ’m op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt per situatie. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Afgestemd op jou

Je ziet, het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe huis heeft nogal wat aandachtspunten. Gelukkig ken ik ze allemaal. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag met een advies dat optimaal is afgestemd op jouw situatie, je wensen en je voorkeuren.

Vorige post
Hoeveel eigen geld heb je nodig als je een huis wilt kopen?
Volgende post
De beleggingshypotheek, wat is er nog mogelijk?

Hypotheekadvies en regelen vanaf €990,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp