Huis kopen? Deze factoren hebben invloed op jouw maximale hypotheek

Leestijd: 4 minuten. Geen zin om te lezen? Bekijk dan bovenstaande video.

Als je een huis wilt kopen is een van de eerste dingen die je jezelf afvraagt: wat kan ik lenen. Al snel kom je na een zoekopdracht op Google terecht bij een rekentool voor je maximale hypotheek, een handige manier om te zien wat je ongeveer kunt lenen. Maar, reken jezelf niet te snel rijk, want elke lening die jij hebt boven de €250,-, kan invloed hebben op jouw maximale hypotheek. In dit blog leggen we je uit met welke zaken je rekening moet houden.

Vast contract of intentieverklaring

Vrij bekend is dat hypotheekverstrekkers dol zijn op mensen met een vast contract. Dit biedt natuurlijk meer zekerheid. Maar, heb jij een contract voor bepaalde tijd, dan is het niet direct reden tot paniek. Als jouw werkgever een intentieverklaring kan afgeven, dan zit je vaak ook al goed.

Hypotheek voor zelfstandig ondernemers

Uiteraard zijn er ook mensen die niet of deels in loondienst werken, omdat ze ondernemer zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zzp’ers. Volgens een onderzoek van de KvK waren er op 1 januari 2021 maar liefst 1.092.666 zzp’ers in Nederland. Grote kans dat je als zzp’er een wisselend inkomen hebt en dit heeft weer effect op hetgeen je kan lenen. Om daar toch een heldere berekening van te kunnen maken, kijken geldverstrekkers dan vaak naar de laatste drie kalenderjaren. Het gemiddelde wordt dan als rekenmiddel gebruikt.

Telefoon, rood staan, creditcard

Heb jij een telefoonabonnement waarbij je maandelijks je telefoon aflost? Al snel komt deze lening dan boven die €250,- en wordt dit geregistreerd in het zogeheten Bureau Krediet Registratie (BKR-registratie).

Ook creditcards en rood staan worden niet gewaardeerd en hebben invloed op jouw maximale hypotheekbedrag. En vergis je niet, dit kan zomaar betekenen dat je duizenden euro’s minder kan lenen. In het vervolg dus even goed nadenken voordat je een lening afsluit maar wel de wens hebt om binnenkort een huis te kopen.

Auto met private leasecontract

Terwijl steeds meer mensen een auto private-leasen, vergeet een deel vaak dat het bedrag dat je maandelijks betaald voor het leasen van jouw trouwe vierwieler ook invloed heeft op hetgeen je kunt lenen. Dus stel dat jij een inkomen hebt van €45.000 euro, dan kan je ongeveer €211.000 euro lenen. Heb je nou een leaseauto waarvoor je 400 euro per maand betaald, dan kun je nog maar ongeveer €138.000 euro lenen. Dat scheelt je €73.000! Eentje om over na te denken dus.

Studieschuld

Eén van de bekendere is de studieschuld. Alhoewel deze niet BKR-geregistreerd is, heeft dit wel degelijk invloed op jouw maandlasten en dus maximale hypotheek. Geef dit tijdens het adviesgesprek dan ook zeker aan bij jouw hypotheekadviseur.

Bij studieschuld + 30% wat je minder kunt lenen.

Hoe kan je jouw hypotheek positief beïnvloeden?

Naast wat nadelige zaken, zijn er ook zaken die een positief effect hebben op jouw maximale hypotheek.

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Hier word je bij een hypotheek dan ook voor beloond. Want wist je dat je meer hypotheek kan krijgen als je je huis verduurzaamt? Investeer jij bijvoorbeeld 9000,- of meer in het verduurzamen van je woning, dan kan je ook €9000,- meer lenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen of ‘nul op de meter’ wonen.

Eigen geld!

Laten we het vooral niet vergeten, eigen geld! Dit is natuurlijk altijd de beste manier om je droomhuis te kopen. Want ja, hoe meer eigen geld, hoe minder hypotheek je nodig hebt en/of hoe meer je uiteindelijk uit kunt geven.

Maak een afspraak

Wil jij weten waar je staat? Maak dan eens een afspraak. Stuur me gerust een e-mail of bel me even.

C.M. van Schuppen

Mevrouw De Hypotheekadviseur
Utrechtsestraatweg 15, 3911 TS  Rhenen

T 0318-555 484
Stuur mij een mail


Erkend Financieel Adviseur

C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode

[/vc_column_text]
Vorige post
Geen hypotheekrenteaftrek meer. Wat kost je dat?
Volgende post
Mag ik me even voorstellen?
Menu
× Stel je vraag via WhatsApp